lørdag 19. oktober 2019

Den forbudte by

Den forbudte by
Generalitet
Den forbudte by av Kina er den største eksisterende antikke slott i verden. Den tar totalt en areal på 720 000 m2 og har bygningsareal på ca. 150 000 m2 og inneholder over 9000 rom. Den ble bygd i 1406 og var ferdig bygd i 1420. 24 keisere hadde bodd i den forbudte by. I 1912 ble monarki sluttet i Kina, men den siste keiseren Puyi fikk fortsatt lov til å bo i den forbudte by helt til 1924. I 1925 ble den forbudte by åpent for publikum som et museum. I 1987 ble den ført til listen over verdenskulturarv av UNESCO.

Den forbudte by er bygd i kinesisk tradisjonelle aksestruktur. Dens tre hovde palass, tre hovde bolig, og hovdehage ligger på aksen. Oppsettene ved de to sidene til aksen er symmetriske. De tre hovde palassene er stedene hvor keiser holder offisielle møte og store seremoniene. De tre hovde boligene er boligene til keiserne og keiserinnene. Konkubinene og andre familiemedlemmer bodde på husene som ligger ved siden til aksen. 

Den forbudte by er i en firekant form som er 961 meter lang og 763 meter bred. Den er omgitt av en mur som er 10 meter høy og en kunstig elv som er 52 meter bred. På hvert hjørne av den firekanten ligger et varehus. Varehusene ser like ut og har samme farge som andre bygninger i den forbudte by og er høyere enn selve bymuren. 

Den forbudte by
Den forbudte by

Material
rel="nofollow"
Bygningene i Den forbudte by er tre-konstruert. Takene er dekket med gyldne fliser. Gulvene og trappene er laget av fjellsteiner, mursteiner og hvit marmor. Statuene på gårdplass er laget av hvit marmor, brons eller jern. Alle materialene var de beste som fantes i landet. Timber brukt i den forbudte by er stort sett Phoebe Nees og Rosewood. Den berømte reliefen med figurene av ni drager og skyer ble utskrått på en hel hvit marmor som er 16,57 meter lang, 3,07 meter bred og 1,7 meter tykk. Mursteiene brukt til å lage gulvet til det viktigste palasset, Taihe palasset, er kalt for metall-mursteiner. De ble laget av spesiell leire med svært komplisert produseringsprosess. Hver av mursteinene er likt hard som metall og har gyllden glans. Det tok ca.2 år å lage en slik murstein. Gulvet til Taihe palasset er laget av 4718 metall-mursteiner.   

Farge
Utsidene til alle murene er lilla. Det er derfor den forbudte by er også kalt for den lilla forbudte byen. Antikke kinesere trodde at keiseren på himmelen bodde i et lilla palass. Det å bygge den lilla forbudte byen var for å forsterke induksjonen mellom keiseren på himmelen og keiseren på jorden. Flisene på takene er gyldne, og gulvene utenom husene er laget av mursteiner på lysblå. Broene og trappene er laget hovdesaklig av hvit marmor og lysrød granite.  

Mascot
Kinesere liker å mynte hus med mascot. Den tradisjonen vises godt i den forbudte by. Statuene og relief-figurene i den forbudte by er hellige figurer som drage, kran, løve, kirin (en type magisk dyr), osv. Disse figurer symboliserer makt, lykke, langt liv og sikkerhet.

Fint håndverk
Ca. 100 000 håndarbeidere ble brukt til å bygge den forbudte by. Alle pilarer, bjelker, møbler og plakett er pyntet med delikate utskjæringer. Statuer og relief finnes overalt. Bare statuer og relief av drage finnes det ca. 5000 stykker i den forbudte by. Bare i Taihe palasset er det 13844 drager. Håndverkene i den forbudte byen representerer det høyeste håndverknivået i landet den gang. 

Kolleksjon
Keiserne samlet stor mengder sjeldne og dyrebar tinger i den forbudte by. Kinesiske rike menn pleide å samle rare planter og steiner. I hovdehagen til den forbudte by er det mange rare planter og steiner. I tillegg samlet keiserne mange av de beste kunstverkene av landet inn i den forbudte by. De samlet også mange fine kunstverk fra andre land. En del av disse keiserlige samlinger er fremstilt i den forbudte by for turister. 

Filosofi av Feng Shui og Konfucianismen 
Kinesere liker å henge opp plaketter med kalligraf på bygninger. Tekstene kan være navnet til bygningen, dikt, couplet og prosa. Fleste av de tekstene på plakettene i den forbudte by viser de kjerneveridene av konfucianismen. Samtidig viser alle designer og detaljerte dekorasjoner til den forbudte by prinsippet av Yin Yang balanse som er kjernet av Feng Shui teorien.    

Overlegenheten av keisermakt
Unntatt overdådigheten i materialbruk og håndverk, vise designen til den forbudte by godt overlegenheten av keisermakt. I antikke Kina var det strenge regler på oppførsels- og levestandard til folk. Personer i forskjellige sosiale status hadde forskjellige standarder. Den forbudte by ble bygd på keiserlige standarder. Disse standarder omfatter størrelse av pilarer, fargebruk, symbolbruk, høydene av bygningene, osv. Eksempelvis som gyllen var farget som kun keiserlig familie kunne bruke, drage var hellig figuren som kun keiser kunne bruke, osv. I tillegg var den forbudte by strengt vakt når den var boligen til keiserne. Unntatt de som bodde i den, fikk ingen lov til å komme nært den uten å bli innkalt av keiserne.  Det var et forbudt område for vanlige folk. Derfor fikk den navnet som den forbudte by.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar