På grunn av ett barns politikk, i dag har Kina begynte å mangle arbeidskraft. Statistisk data viser at kinesisk arbeidskraft på alder 18 - 59 senket 5,6 millioner fra 2011 til 2013. Manglende arbeidskraft betyr høyere lønn, også betyr mange av fabrikkene som levde på snau gevinst må slå til konkurs.
For 30 år siden stod Kina langt bak i verdens økonomiske rangering, i dag er Kina verdens andre største økonomi. I dag har Kina ikke bare toppe moderne byer, men er også det største markedet for luksusvarer. I tillegg boomer kinesisk domestiske dagligvarer-marked. En større del av denne merkelige økonomiske utviklingen måtte takke være fabrikkene som produserte enkle og billige varer til eksport. Det mange av disse fabrikker forsvinner er et stort tap for kinesisk økonomi.
Heldigvis var det ikke så vanskelig å kunne forutse denne krisen, og Kina hadde forberedt seg for den lenge før den startet. I de siste trettiårene økte Kina stadig vekk investering i manufacturing innen høytekniske varer. I dag produserer Kina ikke bare viktige deler for verdensberømte høytekniske produkter, og har også laget bil, PC, mobil, passasje fly, lyntog, mm med egne varemerker. Kinesiske tekniskprodukter er blitt mer og mer populære på internasjonalt marked, og økende eksport på disse produkter har delvis kompensert tapet på eksport på lav-end produkter.
Jeg så at Norske store elektroniske butikker har begynt å selge kinesisk mobil. Jeg tviler ikke på kinesiske produsenter også kommer til å styrke samarbeid med høytekniske bedrifter i Norge.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar