Det er derimot komplisert å beregne gevinst fra GDP, fordi man må da beregne inn kostnadene til materialer, energi, transport, osv. som direkte brukt til produsering, også kostnadene belaster på miljø og samfunn. Selv om ren gevinst er korrekt beregnet, må PPP (Purchasing Power Parity) også er rimelig beregnet for å estimere levestandard. Men nåværende måte til å beregne PPP er kanskje upålitelig.
Begrepet PPP ble skapet basert på sannhet at samme mengder penger har forskjellige kjøpskraft i forskjellig land, eksempelvis 10 dollar kan kjøpe flere hamburger i Kina enn i USA. Men man har gode grunner til å være skeptisk mot nøyaktighet av PPP beregnet med dagens metode. For den første PPP er beregnet basert på hypotesen at alle varer i et lavkostland er billigere enn i høykostlandet brukt til sammenligning. Men realitet er slett ikke sånt. Eksempelvis er luksusvarer i Kina dyrere enn i de fleste av vestlige land. For den andre pris-sampling for å granske prisnivå kan være veldig feilaktig. Det er veldig mange typer varer i et land, og det er vanskelig å velge ut varene som nøyaktige representerer prisnivået av hele land (prisnivå er beregnet med den vektede gjennomsnittlige metoden). På den tredje prisen til en vare kan bli beregnet på feil måte. For eksempel, ifølge sina.com er pris til bolig i Kina beregnet (av verdens bank) fra kostnad av byggematerialer og byggearbeid, men ikke markedspris. Med denne måten er boligpris i Kina godt underberegnet.
Så det er feil å si at kinesisk levestandard er en fjerde del av amerikansk når GDP av Kina blir lik som GDP av USA. Verdens Bank spår at GPD PPP av Kina vil bli større enn GDP PPP av USA i år. Men hvis PPP er beregnet på en feil måte, er selve spådommen også feil.

(Bilde kilde: wallstreetcn.com)
Anbefalt lesing: Rørlegger-arbeid for fire kroner
Referanser:
http://news.dayoo.com/finance/201405/10/54401_110843264.htm
http://www.sina.com
http://www.wikipedia.com
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar